Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
25 nov 2015
De Kraftman Trail in Hoge Kempen
4 nov 2015
White Rose Ultra, 1 november 2015
2 nov 2015
Marine Corps Marathon 25-10-2015 USA
29 okt 2015
Etten-Leur Marathon
Verslagen in 2015
* November
* 25 nov 2015: De Kraftman Trail in Hoge Kempen
* 4 nov 2015: White Rose Ultra, 1 november 2015
* 2 nov 2015: Marine Corps Marathon 25-10-2015 USA
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van November 2015
 
In het uiterste oosten van Belgisch Limburg, nabij de grensplaats Maasmechelen (ca 25 km ten noorden van Maastricht), wordt sinds 2014 in midden november een schitterende trail georganiseerd: de Kraftman Trail. Het is een trail bestaande uit twee lussen: een lus van 7 km en een lus van 14 km. Lopers kunnen zelf bepalen welke afstanden ze willen lopen. Doe je de beide lussen tweemaal, dan heb je een marathon in de pocket.

Deze trail kwam ik onlangs bij toeval tegen op een hardloopkalender. Ik mag graag lopen in België dus de beslissing was snel genomen. De locatie van de trail was speciaal, het parcours gaat door het nationale park De Hoge Kempen en is voor 99% onverhard. Voor liefhebbers van hoogtemeters is het een aanrader, want in de 14 km-lus zitten behoorlijk wat klimmetjes in. Op de halve marathonafstand zitten ca 400 hoogtemeters in.

Op zondagochtend 15 november om even na 7.00 uur vertrok ik uit donker Rotterdam. Het zou die dag in Nederland een echte herfstdag worden: zwaar bewolkt met krachtige wind en in het hele land wat regen, behalve in het zuiden want daar zouden opklaringen zijn. En laat ik nu toevallig naar het zuidoosten rijden. Qua temperatuur was het nog steeds uitzonderlijk zacht: 15 graden. Dat ik in midden november nog in een zomerse outfit kan lopen, gebeurt niet vaak. Ik mag het eigenlijk niet zeggen maar de opwarming van de aarde heeft ook zijn voordelen.

Ik had me aangemeld voor de marathon. De start- en finishlocatie was bij het Vakantiehuis Fabiola, een vakantiepark aan de rand van Maasmechelen met een goed uitgeruste sportaccommodatie. De marathon startte om 10.00 uur. Het deelnemersveld was bescheiden. Ik schat zo’n 50 lopers. Dit was perfect. Marathons/trails als deze zijn het prettigst als daar niet al te veel volk op afkomt. Je kunt dan optimaal genieten van de natuur en ook het kwetsbare parcours door een fraai nationaal park leent zich niet voor een massaal loopfestijn met duizenden lopers.

De eerste lus van 7 km gaat door louter alleen bos met hier en daar een plukje heide. Je kon aan de natuur zien dat de herfst op zijn einde loopt en dat de winter in aantocht is. De loofbomen waren vrijwel helemaal kaal. Hier en daar waren nog berken en eiken die hun laatste bladen aan de takken hadden zitten, maar over een week zal ook dat wel voorbij zijn. Het is overigens wel een mooi gezicht om de scherpe donkere schaduwen van de kale takken en twijgen tegen de lucht te zien afsteken, helemaal als een boom een fraai symmetrische vorm heeft, of juist grillig. De mooiste ‘pantomimen’ van de bomen zie je op de heide of aan de rand van het bos.

Ook aan de vogels kon je merken dat de natuur in ruste gaat. Ik hoorde tijdens het lopen geen enkele vogel zingen of anderszins geluid maken. En voor de paddenstoelen was het seizoen ook afgelopen. Ik heb geen vliegenzwammen of andere gesteelde paddenstoelen gezien, wel allerlei elfenbankjes en aardappelboleten. Deze ultieme herfstsymbolen heb ik zo uitgebreid mogelijk op de plaat gezet. Tijdens deze trail was ik wederom de rennende fotoreporter. Ik ben met van alles en nog wat bezig, behalve met hardlopen.

De mooiste gedeelten van het parcours zijn kort na de verzorgingspost halverwege de 14 km-lus. Het parcours gaat dan over een steile heideheuvel van ca 50 meter hoogte en komt dan uit op een plateau. Hier zag ik een merkwaardig fenomeen: grote zwerfkeien, enkele zelfs manshoog en dat in een zandduinengebied. Het leken wel hunebed-keien, die we in Drenthe tegenkomen. Later kon ik de grote stenen wel plaatsen. Iets verderop in het parcours was een grote zand(steen)groeve en bij een van de wanden meende ik in de verte rotsachtige gedeelten te zien. Even voorbij de grootste kei gaat het parcours nogmaals omhoog. Je bereikt dan het hoogste punt en heb dan een vrij uitzicht op de omliggende omgeving. In het oosten zie je Maasmechelen liggen en in de verte de chemiecomplexen van Geleen. In het zuiden zie je golvende bossen en in het noorden een vlakte met twee piramideachtige heuvels. Dat zullen wel de puinsteenbergen van de voormalige steenkolenwinning zijn. Aan de andere kant van de top liggen twee geschakelde zandgroeves. Een groeve is gesloten en is bij het nationaal park gevoegd. De groeve is nu omgevormd tot een langgerekt meer en ligt in een diepe vallei. De parkbeheerder is momenteel bezig om dit gedeelte goed in te passen in het landschap. Over enkele jaren zal het waarschijnlijk een fraaie plek zijn, waar herten en zwijnen op een vlakte nabij de waterkant kunnen foerageren. De andere groeve was nog in bedrijf en daarom niet toegankelijk voor het publiek.

De afdaling in de voormalige zandgroeve is steil. Trailschoenen zijn een aanrader. Eenmaal beneden aangekomen, loop je over een smalle landtong tussen de meertjes van de beide groeven. Daarna volgt de klim omhoog. Eenmaal boven aangekomen, loop je op de Mechelse Heide. Het moet drie maanden geleden hier schitterend zijn geweest. De conditie van de heide was goed, weinig verstikkende vergrassing. Eind augustus moet de Mechelse Heide een diep purperen vlakte zijn geweest. De lopers worden nu geleid over een lange stuwwal met een mooi uitzicht over de heide. Aan het einde maken de lopers een U-bocht en lopen over een lager gelegen weg terug, slaan dan linksaf en maken dan een laatste grote klim omhoog richting de voormalige zandgroeve. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht over de vallei van beide zandgroeven. Daarna vervolgt het parcours zijn weg in het bos en komt dan kort daarna uit bij de start locatie. De lopers worden vervolgens door de sporthal geleid waar in het midden een groen dijkje met finishpoort is opgebouwd. Bij de doorkomst op de 21,1 km lopen de lopers de poort links voorbij en beginnen vervolgens aan de tweede ronde.

Door omstandigheden heb ik niet de volledige marathon gedaan, maar de twee lussen van 14 km en een lus van 7 km. Ik was fysiek helaas niet in vorm die dag, dit in tegenstelling van de fotoreporter want die had een topdag. Al met al heb ik die dag geweldig genoten en overweeg het parcours nog eens op eigen gelegenheid te gaan doen als de heide in bloei staat. Volgens mij worden het juweeltjes van foto’s. Als oud-Veluwenaar die zijn jeugd in de Gelderse bossen en heide heeft doorgebracht, verheug ik me er nu al op.


Raymond Barkman

NB. De foto’s zijn te zien via de link: http://1drv.ms/1PKCT6Q
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Laten we eerlijk zijn. Als het gaat om (hard?)lopen dan is het wat mij betreft zo langzamerhand meer terugblikken dan vooruitblikken. Als je op een totale startlijst van ruim 300 personen minder dan 10 60-plussers ziet staan en je bent daar één van dan valt er wat dat betreft niets meer te camoufleren.

Die toch wel onvermijdelijke terugblik laat zien dat ik inmiddels 40 (ultra)marathons in het buitenland heb gelopen (België reken ik ongeacht het feit dat dit verslag op Ultraned staat ook maar even tot het buitenland). Voor 14 van die wedstrijden ben ik tussen 2010 en 2015 de Noordzee overgevlogen naar Engeland of Ierland. In 5 van die 14 gelegenheden ben ik eerder dan de aanvankelijk beoogde afstand gestopt, meestal omdat ik een ‘cut-off time’ niet haalde. In alle gevallen was de gelopen afstand wel 42 kilometer of meer.

De White Rose Ultra van afgelopen zondag 1 november was dus mijn 40e (ultra)marathon in het buitenland en de 14e aan gene zijde van de Noordzee. Achteraf ben ik blij dat ik bij de start had aangegeven dat ik ‘maar’ één rondje van 30 mijl (48km) ging lopen. Ik had me ingeschreven voor twee, maar om heel eerlijk te zijn: gelet op de zeven uur en een kwartier die dat ene rondje mij kostte zou het lopen van bijna 100 km in 18 uur zeer waarschijnlijk geleid hebben tot de 6e ingekorte afstand. Bovendien had ik rekening te houden met een gekneusde rib als gevolg van een val, twee weken geleden in de duinen bij Haarlem.

Erg leuk dat ook Irene Kinnegim mee deed, die ik ken van de Dutch Coast Ultra Run by Night. Dat zij, ogenschijnlijk zonder al te veel moeite, maar liefst drie keer rond ging plus een aanloop van 6 mijl, en dan ook nog eens overall winnaar werd, daar kan ik met mijn voorstellingsvermogen niet bij. Want geloof mij, hoewel Henri Thunnissen in zijn rapportage elders hier op Ultraned terecht opmerkte dat er qua parcours wel extremere ultra’s gelopen zijn dit weekend, is de White Rose zeker geen sinecure. Vooral niet als je, zoals Irene, een groot gedeelte door de nacht moest lopen. En wat mij betreft kunnen we best wel eens kanttekeningen gaan plaatsen bij die drang naar steeds ‘extremer’. Sommige wedstrijden kunnen beter onder een tak van alpinisme gerangschikt worden dan onder ‘hardlopen’. De grens vervaagt steeds meer, denk maar eens aan het nieuwe fenomeen ‘skyrunning’.

Deze loop ten westen van Huddersfield was misschien wel de meest on-Engelse ultra die ik tot nu toe gelopen heb. Dat had alles te maken met het prachtige, gouden herfstweer, terwijl wind, regen en mist in het Engelse voor- en najaar de regel zijn. Geen zuchtje wind, overdag een stralend blauwe hemel en ‘record-high’ temperaturen van tegen (en in Wales zelfs boven) de twintig graden. Met als voornaamste gevolg goed begaanbaar terrein. Natuurlijk, hier en daar lag wel modder, maar daar ging je tot je enkels in en niet, zoals meestal in de winterse helft van het jaar, tot aan je knieën. Voor nogal wat (met name Engelse) lopers was de warmte een beetje te veel van het goede; ze lagen uit te puffen bij de waterposten. Op één daarvan was het water zelfs helemaal op en moest er door degenen die droog stonden een kwartier gewacht worden op de official die met zijn auto naar een dorp was gereden om een nieuwe voorraad op te halen. Het is bizar dat je ondanks het stabiele mooie weer toch een compleet waterdicht regenpak, een muts en handschoenen in je rugzak mee moet tossen, maar ja regels zijn regels. Alleen de voorgeschreven ‘extra thermal layer’ was gecancelled.

Het landschap van Yorkshire is schitterend, met name het tweede gedeelte van de lus dat door typisch ‘moorland’ (uitlopers van het ‘Peak District’) ging, langs diverse mooie stuwmeertjes omgeven door bomen in alle kleuren die de herfst te voorschijn kan toveren. Geen technische loop, maar moet dat dan? Eerder een landschapsloop á la Röntgenlauf in Duitsland met toch nog best wel wat asfalt zo hier en daar. Tsja, en dan die startlocatie, het ‘event centre’. Dat was een oude, vervallen en verlaten fabriek op de Bolster Moor met de meest verschrikkelijke toiletten die ik ooit voor de start van een loop het gezien. En dat wil wat zeggen… Blij dat ik op het laatste moment een B&B had geboekt, want mijn opzet was aanvankelijk om daar in een slaapzak te overnachten. In de mistige Halloween-nacht voorafgaande aan de loop waren de vervallen en troosteloze fabriekshallen van de Heath House Mill in Golcar nou niet echt ‘the place to be…’.

Tot slot, waarom gekozen voor de White Rose? Het antwoord is: het zat hem in de naam. Ik vond het wel mooi staan zo: in maart de Black Mountains en in november de White Rose. Toen zwart, nu wit. Toen orkaan, kil en regen, nu zon, warm en nauwelijks wind.


André Boom
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
De Aanloop

Nadat ik op 15 januari mijn achillespees compleet doorscheur tijdens een zaalvoetbal toernooi, besluit ik mij toch in te schrijven voor de selectie voor de MC Marathon op 25 oktober. Tijdens de 5 weken in het gips probeer ik mijn conditie op peil te houden met fietsen en krachttraining in de sportschool. Op 1 april doe ik mijn eerste looptraining 1 minuut wandelen, 1 minuut (hard) lopen in 20 minuten leg ik zo 2 kilometer af. Hierna leg ik elke training een stukje meer in afstand af. 18 april loop ik mijn eerste 10 km weer in 57 minuten.

Met mijn fysiotherapeut maak ik een trainingsplan. Iedere maand moet ik een stuk verder komen om eind augustus weer 30 km trainingen te kunnen maken. In de maanden mei en juni loop ik volgens mij gevoel een race tegen de klok om dit te gaan halen. Ik kan nog niet geheel afwikkelen en loop daarom nog mank tijdens mijn trainingen. Als ik langs een boerenweggetje 2 oud klasgenoten van 25 jaar geleden tegemoet loop, draaien ze de auto om en vragen ze of ze me thuis moeten brengen. Waarschijnlijk ziet het er erg vreemd uit hoe ik loop. Vanaf juli begint het lopen er al weer normaal uit te zien en worden de afstanden langer. Half juli hoor ik dat ik geselecteerd ben voor de Marine Corps Marathon. Yes, I am going to the USA.

23 juli loop ik mijn 1e 20 km training. 9 augustus loop ik weer de 1e halve marathon op Vlieland in 1 uur 47. Ik weet nu dat ik voorloop op mijn schema. 28 augustus loop ik mijn 1e 30 kilometer training. In totaal doe ik 5 trainingen van 30 kilometer in mijn marathon voorbereiding. Ik hou mijn week totaal bewust laag om elke keer mijn achillespees genoeg herstel tijd te geven na iedere training. Iedere week ga ik naar de fysio en elke week naar de sportmassage. Elke week wordt de pees iets soepeler en de reactie na de training minder.


De Reis.

21 Oktober vliegen we vanaf Schiphol met 11 personen (10 man, 1 Vrouw) naar Dulles airport bij Washington. Het is een gezellige groep met snellere en langzamere lopers, zowel jongere als oudere. Op Dulles airport zijn we redelijk snel door de douane heen. En staan we buiten in het zonnetje bij een heerlijke temperatuur. De eerste dagen gebruiken we om het tijdsverschil te overbruggen. Donderdag voor de marathon maken we een groepstraining met 30 lopers over een golfbaan. Wat een prachtig weer is het ,wel een beetje warm. Vrijdag gaan we ons startnummer ophalen. Eerst met de auto naar de metro van Washington, daarna met de metro naar de binnenstad van Washington. Bij de Marathon beurs merk ik pas hoe groot deze marathon is. De 3e grootste van Amerika en 9e grootste van de Wereld met 30.000 deelnemers. De beurs is erg groot en ik heb niet eens alle stands bekeken. In middag gaan we naar het Witte Huis en the mall met de reflecting pool en het Washington Monument, waar Martin Luther King zijn I have a dream speech hield. Zaterdag doe ik nog met 3 man een rondje van een half uur loslopen op de golfbaan. Benen voelen goed, achillespees ook.


De Marathon

Op zondag ben ik om 04:00 uur uit mijn bed, eerst douchen, daarna broodje pindakaas eten. Rond 5:15 verzamelen we allemaal in de lobby van het hotel en gaan we met de auto richting de metro. In de metro is het erg druk met hardlopers, eenmaal de metro uit staan we al in een lange rij. Wat een mensen massa, later merk ik dat we in de rij staan voor de security check van onze tassen. De klok loopt door en we komen weinig vooruit in de rij. Dan zie ik hoog in de lucht de parachute springers al met grote Amerikaanse vlaggen, Ook komen er helikopters overvliegen. Het is al bijna 8:00 uur, dan valt het startschot en we staan nog steeds in de rij. Rond 8:05 is mijn tas gecontroleerd, snel ren ik naar de truck om mijn tas in te leveren. Hardlopend ga ik naar de startlijn. Klokje indrukken en de marathon is begonnen om 8:12. Voor mij lopen en rennen duizenden lopers die zorgen ervoor dat ik steeds naar links en rechts moet slalommen omdat ik sneller loop. Ook zijn er lopers die nu al wandelen. De eerste 4 mile zijn klimmend omhoog. Bij mile 2 klok ik 17:30 in had hier in 16 minuten willen zijn. Ik loop met nog een aantal lopers over de stoep omdat daar meer ruimte is. Deze mile gaat wel onder de 8 minuten. Rond kilometer 8 zij ik aan de overkant 3 lopers uit mijn groep die kennelijk al wel eerder zijn gestart. Ook zie ik de pacer van de 4 uur lopen. Tevens loopt er een man met been prothese (blade runner). Na de lus merk ik dat ik eindelijk meer ruimte krijg om mijn eigen tempo te lopen rond mile 9. Na 12 kilometer haal ik de pacer van 4:00 uur in. Het is erg druk achter deze pacer dat ik besluit door de berm te gaan. Langs het parcours staan rijen dik Toeschouwers welke echt fanatiek aanmoedigen. You can do this, Come on. Looking good!!!! Ook hebben heel veel toeschouwers een bord met tekst in hun hand. Met teksten als: 5 months ago this seems like a good plan. Show me your nipguards. Wat een enthousiast publiek in amerika. Ook haal ik veel lopers in met een tekst op hun rug Zoals: I run to remember en dan de naam van een omgekomen militair en rang. Of teksten zoals: I run to remember my dad. I run to remember my son. Heel veel lopers rennen met een Amerikaanse vlag in hun hand.

De drinkposten worden verzorgd door militaire in uniform. Ook deze zijn erg fanatiek met aanmoedigen. Rond mile 10 lopen we langs de Potomac river. Over de Potomac rivier vliegen vliegtuigen welke gaan landen op Ronald Reagan Airport aan de overkant van de rivier. Wat een prachtig gezicht om hier te mogen lopen.

Dan komt mile 12, Het is oorverdovend stil. Links en rechts van de weg staan borden met fotoœ van omgekomen militairen tijdens hun uitzending in Vietnam, Afganistan, Irak of WO 2. Een mile lang alleen maar foto's en stilte. Indrukwekkend. Na deze mile staan 500 meter lang links en rechts familie leden van deze omgekomen militaire met de Amerikaanse vlag in hun hand. Heel bijzonder om te zien.

Dan op de hoek van het park zijn we op het halve marathon punt. 1:47 is mijn tussentijd, ik had hier in 1:45 willen doorkomen, maar besluit gewoon te genieten van alles. Weer staan er langs de kant hele school klassen die luid aanmoedigen. We lopen richting het Washington monument. Inmiddels wordt de temperatuur al hoger. Rond mile 17 loop ik richting het Capitool. Daar zie ik een shirt voor mij lopen van een Nederlandse loper van Aruba of Curacao, ik haal hem in maak een praatje en loop weer door. Ik maak de draai voor het Capitool en zie voor me nog een shirtje van Aruba of Curacao. Ook met deze even een praatje maar hij stopt bij een drink post. Rond mile 20 staan links van de weg een grote groep met 20 dames met trommels wat een geweldig getrommel klinkt er tussen de gebouwen door. Nu volgt de brug over de Potomac rivier. (Beat the Bridge) noemen ze dit op de website. Nu weet ik waarom , want de brug blijft verder omhoog lopen dan ik dacht. Rond mile 22 voel ik dat het echt een zware marathon is. Ik moet blijven werken om het tempo vast te houden. Na een lus kom ik aan de andere kant een loper tegen van onze groep. Ik dacht dat hij voor mij liep. Maar later hoor ik dat hij 12 minuten na mij is gestart.

Dan haal ik de blade runner in, inmiddels wandelt hij of eigenlijk waggelt hij meer. Diep respect als je zonder benen besluit een marathon te gaan lopen. Dan kom ik langs het 40 kilometer punt. Vanaf hier probeer ik zoveel mogelijk te genieten. Maar ik kijk ook uit naar de finish. Dan naar links een laatste behoorlijke klim naar het Iwo Jima Memorial waar de Finish ligt. Langs het parcours staan tientallen militaire, ik geef ze allemaal een high five. Ik loop de finishboog onderdoor in 3:41:37n. Toch nog een redelijke tijd, ondanks de drukte.

Wat een aparte Marathon is dit geweest. Echt heel anders dan Rotterdam of Amsterdam ondanks dat dit ook een stadsmarathon is. Na de finish komen we in een gebied met weer overal reclame stands en veel gezelligheid. Ook een US Marine Corps band speelt ontzettend goede muziek op een podium.

Als alle lopers van onze groep binnen zijn vertrekken we weer richting ons Hotel. Hier hebben we in de avond nog een BBQ. Op maandag brengen we nog een bezoek aan Arlington Cemetery waar JF Kennedy begraven ligt. En maken we een indrukwekkende ceremonie mee van de Wisseling van de wacht bij het graf van de Unknown Soldier.

Zo heb ik 40 weken na mijn achillespees blessure toch maar weer een marathon gelopen en meteen mijn eerste marathon buiten Europa meegemaakt. Dat had ik in Januari toen ik in het gips zat niet verwacht.


Groet Matthieu Magielsen 
 
[ top pagina ]