Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
6 okt 2015
Herinneringen aan de Belgische ultralopers Rik Jonckheere en Philip Verdonck
6 okt 2015
245,3 km hardlopen, zonder lijden (NRC 23 sept)
3 okt 2015
1e internationale marathon in Iran op 9/4/2016
1 okt 2015
Voorlopige Nederlandse Ultraloop Kalender 2016
Nieuws in 2015
* Oktober
* 6 okt 2015: Herinneringen aan de Belgische ultralopers Rik Jonckheere en Philip Verdonck
* 6 okt 2015: 245,3 km hardlopen, zonder lijden (NRC 23 sept)
* 3 okt 2015: 1e internationale marathon in Iran op 9/4/2016
* 1 okt 2015: Voorlopige Nederlandse Ultraloop Kalender 2016
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Oktober 2015
 
Noot vooraf van Martien Baars. In 2007 had William Verdonck hier op Ultraned al eens herinneringen opgehaald aan de Belgische Spartathlon-lopers Noël Rogiers en Leo van Tichelen (http://www.ultraned.org/n_item/f3858.php ). Naar aanleiding van de Spartathlon-editie van jongstleden 25/26 september, vond hij de moed om niet alleen de deze zomer overleden Rik Jonckheere (http://www.nieuwsblad.be/cnt/bleva_01795191 ) te beschrijven maar ook zijn gevoelens op papier te zetten over zijn zoon Philip die in 2011 door eigendoding zijn leven beeindigde.

Rik Jonckheere (1955-2015)

Ik heb Rik leren kennen tijdens de Spartathlon van 1989. Toen was hij daar zogezegd als coach van het Belgische team. In die jaren was de verblijfplaats van de lopers het Spyridon Louis olympisch stadion in Athene. Toen was alles nog gratis, slapen, eten, drinken (water), ook voor de coach.

Rik kwam via de wandelsport in de ultraloop terecht. Hij was groot en zwaar van lichaamsbouw. In 1990 starte hij in de Spartathlon en finishste als 35ste in een tijd van 35.42.07. Ik zeg het nog altijd dat hij even snel kon stappen als lopen.

Daarna hebben wij elkaar nog regelmatig gezien. Vooral in de 24 urenloop in Izegem, en de 100km van de Nacht van Vlaanderen in Torhout.

Philip Verdonck (1972-2011)

Toen ik in 2007 voor Ultraned een artikel schreef, ‘Herinneringen aan Belgische ultralopers’, had ik nooit gedacht dat ik dit over mijn eigen zoon zou schrijven.

Philip was een stille en emotionele jongen. Wij hebben samen duizenden kilometers gelopen. Het hoogtepunt was in de jaren 1992 en 1993 toen wij twee keer samen van start tot finish de Spartathlon hand in hand tot een goed einde hebben gebracht. Philip was toen 19 en 20 jaar respectievelijk. Daarna heeft hij ook de Spartathlons van 2003 en 2004 volbracht.

Philip was iemand die niet graag alleen was, er moest altijd iemand in zijn buurt zijn. Philip had een ander karakter als het mijne op sportgebied. Als ik een wedstrijd liep, wilde ik altijd zo dicht mogelijk eindigen of winnen. Hij was anders: kon hij winnen, oke, kon hij niet winnen, ook oke. Voor hem was het voornaamste het genieten van het lopen.

Phililp zat de laatste 5 maanden van zijn leven in een zware depressie. De allerlaatste druppel was dat zijn vriendin de relatie met hem had verbroken. Dat heeft hij nooit kunnen verwerken, daardoor zakte hij nog dieper in de put. Wij hebben hem daarna naar verschillenden speciale instellingen gedaan (met zijn toestemming). Maar na enkele maanden zei hij tegen mij “Pa, hier kunnen zij mij toch niet helpen.”

25 September 2011 was de fatale dag. Zondagavond toen wij thuis kwamen, vond ik Philip in ons tuinhuisje, hij was uit het leven gestapt (door verhanging). Hij had twee afscheidsbrieven achter gelaten, een voor zijn broer Stefan en een voor ons. Hier enkele zinnen uit zijn brief. “Liefste pa en ma, ik zie jullie graag. Mijn lichaam is op. Ik wilde zo niet verder leven. Jullie hebben altijd goed voor mij gezorgd. Pa en ma, jullie moeten je niet schuldig voelen, het is mijn eigen beslissing.”

Zijn broer Stefan sprak over hem in de kerk. “Philip, graag hadden wij gezien dat je van het leven een Spartathlon had gemaakt. Maar het is voor jou slechts een kleine marathon geworden. Ik heb schrik zei je altijd. Een oncontroleerbare schrik voor een onzekere toekomst, en die heeft jou mentaal en fysiek gebroken. Hoe we je ook probeerden te helpen, elke sporter bepaalt zelf zijn wedstrijd, zijn levensloop, je heb zelf jouw finishlijn getrokken.”

Juist op de dag van de start van de Spartathlon dit jaar is het 4 jaar geleden dat Philip is overleden. Elk jaar dat de Spartathlon van start gaat, zullen er voor mij mooie herinneringen opduiken, maar die zullen altijd een bittere nasmaak hebben. Dit artikel schrijven heeft mij veel energie, pijn, verdriet, zweet en tranen gekost. Maar het heeft mij ook een verlichting gegeven.

William Verdonck
(williamverdonck <> skynet.be) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
NRC Handelsblad, 23 september 2015, pag. E11

245,3 km hardlopen, zonder lijden

Interview met Léonie van den Haak (34), ultraloopster

Vrijdag loopt ze de Spartathlon – van Athene naar Sparta. „Nee, het is niet gezond.”

Door onze redacteur Dennis Meinema

Kleine pasjes maakt ze, en ze raakt steeds maar even geruisloos de grond. Niet dat ze als een sprintster op haar tenen veert, nee, ze loopt niet agressief, maar aan die achillespezen als staalkabels die de hiel niet toestaan lang contact te maken met de ondergrond kun je zien dat ze haar tengere, 1,67 meter lange lichaam al tienduizenden kilometers op deze manier over het asfalt beweegt. Ze verliest geen energie aan armen en benen die zwabberen. Het gaat geolied van links, rechts, links, rechts, altijd in dat ritme en dertig uur achter elkaar als het moet.

Léonie van den Haak sliep uit deze morgen, trok ondanks 18 graden een lange hardloopbroek en twee lagen bovenkleding aan en ging op een lege maag om acht uur van huis. In ontluikend Amsterdam liep ze 22 trage, stille kilometers als het alarm van haar Garmin-klokje om haar linkerpols afgaat. Etenstijd. Elke dertig minuten een piepje. Haar moment, ze concentreert zich op de handelingen die haar over zes dagen, als ze nog honderden kilometers voor zich heeft, op de been houden, fysiek maar ook mentaal. Elke vijf kilometer vieren dat ze leeft, met een ‘gelletje’ salted-caramel of die andere favoriet met pindakaassmaak, en dan gedecideerd drinken, een soort geheime zoutoplossing „zonder verboden middelen” of water uit het kleine rugzakje dat ze altijd draagt. Ze neemt grote teugen, en is voor even onverstoorbaar. Ze visualiseert de weggetjes van Malandreni, van Kaperelli, en van Sangas terwijl ze onder het viaduct A10 Waterland binnenloopt richting Durgerdam, met uitzicht over het IJmeer, haar wekelijkse strijdtoneel.

Hartstilstand
Ze gaat het weer doen, de Spartathlon, een van de zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld. Ze trainde er sinds 1 januari 5.500 kilometer voor – omgerekend 20 kilometer per dag – en vertrok dan vaak om vier uur ‘s ochtends van huis, waarna ze een werkdag voor de boeg had op het Nike-kantoor in Hilversum, of elders in Europa, want Europa valt onder haar marketingportefeuille.
Ze trainde het voorbije jaar „perfecter dan ooit” en is nu sterk, zegt ze gemakkelijk slalommend van autoweg naar fietspad en vrolijk stampend door diepe plassen in de polder richting het gehucht Holysloot. Wat dat waard is, is lastig te zeggen. Je weet nooit wie er naar Griekenland afreist. Ultralopen is een snel uitdijende sport.

In 2012 werd ze tweede in bijna 29 uur, toen het overdag 42 graden werd en toen slechts 18 procent van alle deelnemers de finish haalde. In de nacht, met al meer dan 100 kilometer in de benen, viel er een ster juist op het moment dat ze aan haar vader dacht, die op haar negende naast haar bezweek aan een hartstilstand.
En de laatste vijftig kilometer die ze aflegde gingen sneller dan de snelste man, omdat ze na meer dan 20 uur achter elkaar hardlopen op het verzengende stuk asfalt tussen Tegea en Sparta besef van tijd en ruimte verloor en in een staat van zijn raakte die ze noch daarvoor noch nadien meemaakte. Nirvana, zegt het boeddhisme, het uitdoven van verlangens waardoor het lijden wordt opgeheven – ze noemt het begrip zelf, maar durft niet te zeggen of ze het getoucheerd heeft, die verlichting.
Van lijden was geen sprake geweest, het was als een sprookje zo mooi. Zeker was dat ze daar moest zijn op dat moment, en dat ze schier pijnvrij naar de finish zweefde, zo in de armen van haar geliefde die in die bange 29 uur troost had gevonden in lijstjes met tussentijden en afgevinkte checkpoints.

Moe
Ze zegt dat ze dat weer wil, het gevoel dat alles klopt, al komt ze er maar in de buurt. Op de terugweg vanuit Holysloot windt ze zich op over de vraag of het wel gezond is wat ze doet. Ze wordt moe van mensen die alles wat ze niet kennen in het negatieve moeten trekken.
„Nee, het is niet gezond”, zegt ze duidelijk geïrriteerd, maar nog altijd dezelfde vastberaden tred vasthoudend, of ze nu moet uitwijken voor een auto of een steil bruggetje over moet, „natuurlijk slijt ik mijn heupen en knieën sneller dan iemand die dit niet doet, maar dat is niet eens een afweging voor mij. Vergelijk het met een roker. Die weet ook best dat-ie er kapot aan gaat. Maar stoppen, ho maar.”
Waarmee weer niet gezegd is dat ze verslaafd is aan hardlopen, dat ze haar soms sombere momenten (ze is licht manisch-depressief, hoewel nooit officieel vastgesteld) met de kilometers bezweert, zoals de beste ultraloper van dit moment, de Amerikaan Rob Krar, wel doet. „Ik kan er zo mee stoppen.”

Ze vindt het „gewoon leuk” om door het Hollandse landschap te rennen, en dan 60, 80 kilometer, of zoals laatst 100 kilometer in rondjes door het Vondelpark, in alle rust. Rust in haar hoofd. En dan lekker kijken, verscholen onder een baseballpetje. Ze hoeft niets meer dan er te zijn op zo’n moment. Daar geraken was een zoektocht naar identiteit. Als tiener hulde ze zich in zwarte kleding en verfde ze spinnenwebben in haar gezicht. Een sociaal experiment, ze was benieuwd hoe men op haar zou reageren. In zekere zin doet ze dat nu weer, met het ultralopen. „De meesten snappen het niet. Prima. De mensen die daar doorheen prikken blijven over.”

In 2009 liep een collega van de fitnessschool waar ze lesgaf met een twinkeling in zijn ogen rond; hij zou een ‘ultra’ van 90 kilometer gaan lopen in Zuid-Afrika. Twee jaar later liep ze er zelf. En nu kijkt ze met eenzelfde twinkeling op van haar worteltaart in café ‘t Sluisje in Amsterdam, de slagroom gedisciplineerd terzijde geschoven. Als ze constateert dat ze in haar hardloopkledij begint te stinken, zet ze het op een lopen. Thuis heeft ze er 50 kilometer opzitten, grofweg eenvijfde van de Spartathlon.

- - - - - -

Wat is de Spartathlon?
Als Pheidippides
De Spartathlon wordt gezien als het summum van het ultralopen vanwege de epische historie. Volgens de Griekse vertellingen zou de Griekse boodschapper Pheidippides in 490 voor Christus in 36 uur van Athene naar Sparta zijn gerend op zoek naar versterking voor het leger dat weerstand moest bieden aan de Perzen. In 1982 wilde de Brit John Foden wel eens weten of dat kan, en hij rende de afstand zelf, krap binnen de 36 uur. Een jaar later was de jaarlijkse Spartathlon een feit.

© Dennis Meinema en NRC Handelsblad 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Op zaterdag 9 april 2016 organiseert Iran Silk Road de eerste marathon van Iran. De "I run Iran" marathon start bij Shiraz en eindigt in Persepolis, de legendarische hoofdstad van de Perzen. Hardlopers uit de hele wereld zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit unieke, internationale sportevenement.
Organisator Sebastiaan Straten van Iran Silk Road maakt hiermee de weg vrij voor Vrede en Vriendschap. Deelnemers dragen hun steentje bij door samen te lopen over deze historische route. Tijdens de "I run Iran" maken hardlopers en supporters uitgebreid kennis met de Perzische cultuur en historie. Dit internationale evenement wordt ondersteund door de locale authoriteiten waaronder de Iraanse Tourism Organization. Vanuit Nederland zijn meervoudig (66x) marathonloper Jan Schuttert en landen (69) recordhouder Jaap van den Berg betrokken bij dit hardloop evenement.

Zonder Perzen geen marathon
De marathonlopers verzamelen zich in Shiraz bij de imposante stadspoort. Na de finish in Persepolis worden de marathon deelnemers als eregasten ontvangen in het paleis van Darius de Grote. Deze Perzische koning nam hier meer dan 2500 jaar geleden het besluit voor een grootse expeditie naar Athene. Bij de plaats Marathon werden de Perzen heldhaftig tegengehouden door de Grieken. Nu, in onze tijd is de marathon het symbool geworden van internationale vriendschap en sportiviteit.

Tijdens de Iraanse marathon maakt een jonge, Iraanse bevolking kennis met het fenomeen "hardlopen voor je plezier". Deze marathon vormt daarmee het startschot voor een outdoor hardloop campagne in Iran. Sportactiviteiten zijn nu nog veelal indoor. Voor de locale jeugd is er een "run 4 fun" gepland op het laatste stuk van de marathon.

Ontdek het andere Iran
Dit sportieve evenement biedt een uitstekende kans om het andere Iran te ontdekken. Shiraz is de stad van de dichters. Van de prachtige Perzische tuinen, de nachtegaal en de Shiraz wijndruif. De gastvrije inwoners staan bekend als levensgenieters. Na de marathon is er de mogelijkheid voor een rondreis langs de pracht en praal van Esfahan en de hoofdstad Teheran.

Voor het eerst in de geschiedenis opent Iran haar Perzische poorten voor marathonlopers. De organisatie verwacht hardlopers uit maar liefst vijftig verschillende landen waaronder Amerika en Cuba. Het aantal deelnemers voor deze Iraanse marathon is maximaal 400. Dus wees er snel bij!

Info en voorinschrijving: http://www.iruniran.com

Persbericht vrijdag 25 september 2015 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
De onderstaande kalender is nog niet compleet. De nodige data en details moeten nog ingevuld worden. Toch is er al zoveel bekend dat hieronder het eerste overzicht met data staat. We hebben in Nederland veel leuke ultralopen die echt de moeite waard zijn, maar lang niet altijd de waardering krijgen. Een aantal wedstrijden zoals de trail op Terschelling en de 3 Bruggen ultra worden dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het is nu nog niet duidelijk of er een vervolg komt in 2016.

JANUARI

zaterdag 2 (NB. eind 2015 geen geschikte datum, daarom begin 2016)
Silvester Ultra Marathon (58 km groepsloop Meerssen)
Tel. 043-3616285
https://sites.google.com/site/gratissmloop/home
jo.schoonbroodt@gmail.com

vrijdag 22
Dutch Coast Ultrarun by Night (strandloop 25/50/75/100/161 km Den Helder)
Tel. 0251-249196
http://dutchcoastultrarun.punt.nl/
dutchcoastultra@gmail.com

zaterdag 23
Pierewaaitrail (duin- en strandloop 25/50 km IJmuiden)
Tel. 0251-249196
http://dutchcoastultrarun.punt.nl/
dutchcoastultra@gmail.com

FEBRUARI

zaterdag 13
Limburgs Halfzware (trail groepsloop 50 km Heerlen)
Tel. 06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

zaterdag 20
Texel trail (duinen- en strandloop 50 km De Koog)
http://www.texeltrail.nl/
texeltrail@gmail.com.

MAART

zondag 6
Int. Ultraloop Stein (6-uursloop Stein)
Tel. 046-4339451
http://www.ultraloopstein.nl
info@ultraloopstein.nl

zaterdag 12
Salland Trail (trail 50/75 km Nijverdal)
Tel. 06-24439755
http://www.sallandtrail.nl/
SallandTrail@atletics.nl

zaterdag 19
Limburgs Halfzware (trail groepsloop 50 km Vijlen)
Tel. 06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

zondag 20
Vuurtorentrail Ameland (trail 60 km Hollum)
http://vuurtorentrail.nl/
info@vuurtorentrail.nl

vrijdag 25
Jan Knippenberg Memorial (strandloop 125 km Hoek van Holland)
06-12157168
http://www.janknippenbergmemorial.nl/
martien.baars@nioz.nl

zaterdag 26
Jan Knippenberg Memorial (strandloop 60 km Velsen Noord)
06-12157168
http://www.janknippenbergmemorial.nl/
martien.baars@nioz.nl

?? (2015 22 maart)
Ultraloop Gilze (landschapsloop 62,5 km Gilze)
Tel. 06-51016313
http://www.delotgenoten.nl/new/
delotgenoten@hotmail.com

APRIL

zaterdag 9
Castricum Ultraloop (duinen- en strandloop 60 km Castricum)
Tel. 06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

zaterdag 16
Limburgs Zwaarste (trail 100/80/60 km Heerlen)
Tel. 06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

?? (2015 11 april)
Zuiderzeestraatweg-run (landschapsloop estafette, sololopers toegelaten 68 km Hoevelaken)
http://www.zuiderzeestraatweg-run.nl/
info@zuiderzeestraatweg-run.nl

?? (2015 18 april)
Woldbergtrail (trail 50 km Steenwijk)
http://www.woldbergtrail.nl/

MEI

vrijdag 6 - zondag 8
Hertog Limburg Pad (trail 140 km)
Tel. 06-54695238
https://www.facebook.com/HertogLimburgpadUltra?ref=hl
willem.mucher@gmail.com

zondag 8
Wings for life (sponsorloop > 42 km Breda)
http://www.wingsforlifeworldrun.com/nl/nl/breda/

zaterdag 14
Ultrarun Gieten (landschapsloop 50 km Gieten)
Tel. 06-25147406
http://www.runvangieten.nl
paul@runvangieten.nl

zaterdag 21
Eemmeerloop (landschapsloop 50 km Bunschoten)
Tel. 033-2985676 (tot 21.00 uur)
http://www.quovadisbunschoten.nl
marjakoelewijn@msn.com

zaterdag 21
24 uur van Steenbergen (24-uursloop Steenbergen)
Nationaal Kampioenschap 24 uur
Tel. 0167-540666
http://www.ultraloopsteenbergen.nl
info@ultraloopsteenbergen.nl

zaterdag 21
RunForestRun Theater Challenge (trail 6 uur Besthmen)
Tel. 06-42114999
http://runforestrun.nl/
info@adamandevents.eu

zondag 22
6 uur van Steenbergen (6-uursloop Steenbergen)
Tel. 0167-540666
http://www.ultraloopsteenbergen.nl
info@ultraloopsteenbergen.nl

zondag 29
Vaalserbergtrail (trail 50 km Vaals)
http://www.xtrails.eu/

JUNI

donderdag 2-zondag 5
PieterROGPad (etappeloop 4 etappes 250 km Bad-Nieuweschans-Enschede)
Tel. 0598-451784
http://pieterrogpad.nl/
shouwen@hetnet.nl

zaterdag 4
Rondje Houtenburg (landschapsloop 45 km Houtenburg)
Tel. 06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

zondag 12
Rondje Voorne (landschapsloop 60 km Brielle)
http://www.voorneatletiek.com/
wedstrijdcommissie@voorneatletiek.com

zaterdag 18
6 en 9 uurs Den Haag (6- en 9-uursloop Den Haag)
http://www.haagatletiek.nl/web/
tejonie@gmail.com

zaterdag 18
De 100 mijl van Sint Annen (landschapsloop 100 mijl Sint Annen)
http://de100mijlvansintannen.nl/
info@de50mijlvansintannen.nl

zondag 19
Veluwezoomtrail (trail 55 km Rheden)
Tel. 06-21603322
http://www.veluwezoomtrail.nl
veluwezoomtrail@gmail.com

zaterdag 25
Zes uur van de Haarlemmermeer (6-uursloop Vijfhuizen)
http://www.avhaarlemmermeer.nl/
6uren@avhaarlemmermeer.nl

?? (mogelijk 4 juni)
Self Transcendence (100 en 50 km Amsterdam)
Tel. 030-2722927
http://nl.srichinmoyraces.org/
amsterdam@srichinmoyraces.org

JULI

zaterdag 2
Triple Marathon Eelde-Wardenburg (landschapsloop 126,6 km Eelde)
http://www.triple-marathon.de/
office@triple-marathon.de

donderdag 28-zondag 31
Boxmeerdaagse (etappeloop 4 dagen, ca. 180 km Boxmeer)
Tel. 06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

AUGUSTUS

zaterdag 20
Den Helder 6 uur (6-uursloop Den Helder)
http://www.loopevenementendenhelder.nl/
secretaris@loopevenementendenhelder.nl

zaterdag 27
Monnikentocht (landschapsloop 50 km Ter Apel)
Tel. 0598-451784
http://www.monnikentocht.nl
shouwen@hetnet.nl

SEPTEMBER

zaterdag 10
RUN Winschoten (50 en 100 km Winschoten)
Nederlands Kampioenschap 100 km
Tel. 06-54947086
http://www.runwinschoten.nl
info@runwinschoten.nl

zondag 25
Vrede’s ultraloop (landschapsloop 60km Den Haag)
Tel. 070-7854236
http://www.denhaagmarathon.nl/
info@denhaagmarathon.nl

OKTOBER

?? (mogelijk 1 oktober)
Self Transcendence 6 uur (6-uursloop Amsterdam)
Tel. 030-2722927
http://nl.srichinmoyraces.org/
amsterdam@srichinmoyraces.org

zaterdag 8
Berg en Dal (trail 60 km Berg en Dal)
Tel.06-10158367
http://www.funrunner.nl/
willemmutze@gmail.com

NOVEMBER

?? (2015 8 november)
Centennial Deventer (afstanden ? baan Deventer)
Tel. 06-50233323
http://www.marathonplus.nl/
e.vanbeek@aventus.nl

DECEMBER

?? (2015 19-20 december)
Langste nachtloop (12- en 24-uursloop baan Santpoort-Noord)
http://langstenachtloop.nl/
info@langstenachtloop.nl

?? (2015 Epe 27 december)
Zes uren van Heerde (6-uursloop baan Heerde)
http://www.gemzen.nl/
info@gemzen.nl

?? (op basis van datumcriterium zaterdag na Kerst op 31 december)
Silvester Ultra Marathon (58 km groepsloop Meerssen)
Tel. 043-3616285
https://sites.google.com/site/gratissmloop/home
jo.schoonbroodt@gmail.com


Henri Thunnissen 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]